Lapsen kehitysvaiheet

25,00 

B.C.J. Lievegoed: Lapsen kehitysvaiheet

Suomennos Sirpa Turunen-Viljanmaa ja Maija Pietikäinen

ISBN 978-952-7001-18-9

180 sivua, pehmeäkantinen, sidottu

Osasto:

Professori, lääkäri, psykiatri ja kirjailija B.C.J. Lievegoedin teos ”Lapsen kehitysvaiheet” on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1946 Hollannissa. Teos kuvaa lapsen ja nuoren kehitystä syntymästä 21-vuotiaaksi, ja sitä arvostetaan edelleen laajasti modernin kasvatuksen uraauurtavana klassikkoteoksena. Kirja on käännetty kahdeksalle eri kielelle.

Lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä ympäröivät ulkoiset olosuhteet niin perheissä kuin yhteiskunnassa ovat muuttuneet joiltain osin huomattavasti kirjan ensijulkaisun jälkeen. Kuitenkin ihmisen tahdon, tunne-elämän ja ajattelun kehityksen lainalaisuudet ovat pysyneet muuttumattomina.

Lievegoed on havainnoinut ja dokumentoinut lapsen kasvua, kehitystä ja käyttäytymistä poikkeuksellisen tarkkanäköisesti. Tunne-elämän, sosiaalisuuden ja myös itsenäisen ajattelun vaiheittaisen kehityksen ymmärtäminen tarjoaa kasvattajille kestävän perustan yksilön tukemiselle kohti tervettä ja itsenäistä aikuisuutta.

Lievegoed on itse kuvannut kirjansa peruslähtökohtaa seuraavasti: ”Tässä teoksessa lähdetään liikkeelle siitä, että ihmisen fyysisessä ja henkisessä elämänkaaressa vaikuttaa geneettinen ja biografinen potentiaali. Jälkimmäinen ilmenee tietoisuudessa minuutena, joka on olemuksemme syvin ydin.”

*

Bernard Lievegoed (1905-1992) syntyi Hollannin Itä-Intiassa, lääketieteen opinnot Groningenissa ja Amsterdamissa, väitöskirja musiikkiterapian perusteista. Lievegoed perusti 1931 Zeistiin hoitopedagogisen kodin Zonnenhuisin, vuotta myöhemmin mukana perustamassa Zeistin steinerkoulua. 1954 Lievegoed loi NPI-instituutin, joka on erikoistunut organisaatioiden kehitystyöhön, v:sta 1955 lähtien sosiaalipedagogiikan professori Rotterdamissa. Vuosina 1968-1976 jäsenenä Hollannin hallituksen koulutuskomiteassa, jonka  tehtävänä oli uudistaa maan koululaitosta. Jätti professuurinsa ja perusti 1971 Driebergenin Vrije Hogeschool Heliconin ja oli sen rehtori 1982 asti. Viimeiset vuosikymmenensä Lievegoed toimi muun muassa kirjailijana ja kansainvälisenä esitelmöitsijänä.